Print

Blackburn's new Feilden Street multi-storey opens

24 May 2010

The £5.5m Feilden Street multi-storey car park in Blackburn town centre has opened.

Capita Symonds' Blackburn office provided architecture, planning, structural engineering, mechanical engineering, landscape architecture and ecology services on the project which is set to become a new local landmark.

The new five storey multi storey car park, in Blackburn town centre, is adjacent to the Waves Leisure Centre, King George’s Hall and Blackburn College, off the new orbital route (designed by the highways team in Blackburn). It can accommodate in excess of 500 cars and replaces the previous 100-space car park at the Leisure Centre. The new car park is a key element of the town centre strategy after many of the surface long stay car parks were closed due to the major new developments in the town.

Ivan Horvath, principal architect, Capita Symonds, says: “The exciting façade reflects a multifaceted, modern Blackburn. The materials are layered, stepped and angled to break up the monolithic structure into a more appropriate form and scale. Much of the building is wrapped in an architectural fabric which is overlaid in places by a copper coloured cladding that articulates the façade. The cladding and fabric are used to great effect on the most prominent corner which overhangs the entrance to the glazed commercial units. Here the fabric wraps around the upper floors while the cladding comes to an oblique point above. Elsewhere, multi toned blue brickwork creates vertical emphasis around circulation cores whilst dark grey louvres at ground level emphasize the horizontal.

The car park has both stepped and ramped access and is served by two, strategically located, lifts within the stair access zones, making it fully accessible for anyone with mobility impairments and those with small children. Part M compliant, designated disabled spaces near the lifts are provided on each level.

the exciting fa├žade reflects a multifaceted, modern Blackburn

A security kiosk is located at the car park entrance adjacent to the automatic control barriers. This will be man at all times to provide a higher level of security in conjunction with C.C.T.V monitoring systems. The ability of the car park to deliver natural daylight through the translucency of the building façade will promote a light, open space, giving lone workers a greater sense of security when using the facility outside normal working hours.”